: texts
artists
billboards
documentation
texts
information
links
Trine Søndergaard intervewed by Gitte Broeng Kristensen
[ ]

KROPPEN SOM UDRÅBSTEGN!

Vasbygade skærer sig igennem et trøstesløst ingenmandsland med Fisketorvet på den ene side, og DSB's baneterræn på den anden. Det er en gennemfartsvej, hvor de fleste kun færdes i bil. Her hænger et billboard med en kvinde, der som en fandenivoldsk gestus har trukket bukserne ned og viser beskueren sin bare røv. Trine Søndergaard ønsker at bringe kvindebillederne i det offentlige rum nærmere virkeligheden. Og det gør hun så, uden omsvøb.

Kan kvinder moone?

Ja, det kan de jo. Der er ikke nogen, der har sagt, at det må kvinder ikke, og jeg synes vi skal til at gøre det noget mere! Det er faktisk en måde, hvor man kan bruge sin krop som et ikke-lækkert udtryk. Jeg kan ret godt li' den der pointe med, at man bruger kroppen aggressivt, som et udråbstegn til at sige skråt op eller fis af!

Der er en lidt uhyggelig stemning i billedet. Hun står alene ude i et ødeland. Det er aften, og hun har bukserne nede. Man er lidt i tvivl om hvad der sker...?

Jeg ville egentlig godt have lavet billedet oppe på SAS hotellet, men det kunne ikke lade sig gøre. Det skulle være et frit og åbent rum, for jeg tænkte meget på, at billedet skulle hænge på en trafikeret vej: man kommer kørende, og så er der pludselig én, der står og mooner. I billedet er der bare det åbne landskab og dén ene gestus. Det er da fint, hvis billedet også har noget andet i sig, og at man kan blive lidt i tvivl om, hvad der egentlig foregår, men i sidste ende, så er det dét hun gør.

Hvad fik dig til at gå ind i www.women2003?

Jeg kan godt li' det her med, at man indtager byen: 100 kvinder og 100 billeder, der fylder så meget, som de gør. Billederne er dér, hvor reklamerne er. Og på den måde bringer man noget andet ind i byrummet - i vores offentlige sfære - samtidig med, at man går ind og piller ved det rum. Det synes jeg er vildt spændende. Også netop fordi, at der er tale om kvindebilleder; for at få et anderledes udtryk frem i forhold til de reklamebilleder vi alle sammen ser hver dag. Reklamer er jo de eneste billeder, der hænger i byen.

Der er flere, som stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor det kun er kvinder, der er med. Ville det være ligeså oplagt for dig, hvis mandlige kunstnere havde givet deres bud på et anderledes kvindebillede?

Hver gang der er kvinder, som går sammen om at lave noget, bliver der fokuseret rigtig meget på, at det kun er kvinder. Der er jo ikke nogen der stiller spørgsmålstegn ved en udstilling, hvor der kun er mænd, som deltager. Man går naturligvis bare ud fra, at det er fordi, de er de fedeste, og det gør jeg også med den her udstilling - eller det kan i hvert fald lige så godt være sådan.

Der er da også en pointe i, at det er kvinder, som er afsendere, når man laver kvindebilleder, og at det er kvinder, der indtager det offentlige rum. Det er jo interessant fordi det normalt ikke er dem, der fylder som afsendere.

Du har lige udgivet bogen: 'Now that you're mine', som er en skildring af narkoprostituerede i Skelbækgade på Vesterbro. Prostitution er en ekstrem form for objektgørelse af kvinden - ser du nogen sammenhæng imellem prostitution og måden kvinder gøres til objekter på i det offentlige rum i øvrigt?

Det jeg har beskæftiget mig med i bogen er billedet af kvinden: pornobilledet, reklamebilledet, drømmebilledet. Kontrasten imellem drøm og virkelighed. Det er også det problematiske i den stærke billedstrøm af kvinder i reklamer: de har ikke noget med virkeligheden at gøre. Ens røv kravler længere og længere nedad med alderen, og måske har man ikke store bryster. Det er jo en skærende kontrast til reklamens billede. Derfor er det interessant, at et projekt som women2003 præsenterer andre billeder af kvinder i det offentlige rum. Måske er disse billeder heller ikke sande, men de er nok et bedre bud.

Med hensyn til prostitution, så er mændene der, dels fordi de har liderligheden, dels fordi de har et billede af kvinden og alle de ting hun repræsenterer. De er helt blændede, og det er selvfølgelig ekstremt i det miljø. Den prostituerede kan lugte og være decideret ulækker, men manden ser det ikke. Han ser drømmebilledet. Han ser ikke, at hun er påvirket af stoffer og næsten ikke kan gå. www.women2002 trækker billedet i den anden retning, og det synes jeg er godt.

Så du ser det her som et politisk projekt?

Ja, i høj grad. Det kan godt være at den individuelle kunstner ikke har et direkte politisk udtryk, men projektet er da politisk i sit koncept. Mit eget billede er meget rettet mod at skulle hænge på et billboard og virke i forhold til de mennesker, som sidder i deres bil og kører hjem fra arbejde. Der er ikke nogen dybere tanke med det ud over, at jeg godt kunne tænke mig at lave et billede, der ligesom sagde: Fuck af! Eller: Ikke mere pis! Til det hele.

All content on this site is copyright © 2003 www.women2003.dk and/or the artists unless otherwise is stated.